Dömötör Júlia és Eddie, a sas, 2016.

DÖMÖTÖR JÚLIA

Küldetésem, hogy segítsem,
értő-érzővé tenni
a gazda-kutya kapcsolatot.

Imádom a hivatásomat. Ugyanúgy szeretek emberekkel foglalkozni, mint kutyákkal. A munkám minden egyes nap új és új kihívás, melyhez elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás mind szakmai, mind az önmagam fejlesztése terén.

Hiszem, hogy valódi értéket csak szenvedéllyel hozhatok létre és hiszem, hogy ehhez olykor a teljes megújulásom szükséges. Így ha valamivel már nem tudok azonosulni, meghaladottnak érzem, kreativitásomra támaszkodva más utat választok.

Az elmúlt évtizedek alatt számos – szakmai és egyéb – területen szereztem nélkülözhetetlen tapasztalatokat. A saját módszerem kidolgozása közben kerestem és ráleltem a hiányzó puzzle darabokra is, így megrajzoltam azt a jövőképet, melyben a „Láthatatlan póráz” program segítségével az egyre tudatosabb gazdák egyre kiegyensúlyozottabb kutyákkal boldogan élnek.

Jelenlegi projektjeim:

 • Megálmodtam, életre hívtam és vezető oktatója vagyok az “Én a Szuper Tréner” kutya és gazdaoktató képzésnek.

 • Különböző témákban csoportos foglalkozásokat vezetek gazdák és kutyáik számára

 • Egyéni konzultációkat tartok és magánórák keretében segítem a gazdákat viselkedésproblémásnak vélt kutyáik gyógyításában.

 • Ismeretterjesztő és paradigmaváltó előadásokat tartok a gazda-kutya kapcsolatról

 • Könyveim és online oktatóanyagaim szerzője vagyok.

 • A integraldog.com és a hozzá tartozó brandek alatt futó programok tulajdonosa és fejlesztője.

 • A Láthatatlan Póráz Módszer & Program megalkotója, professzionális gazda-kutya tréner

Hiszem, hogy “A kutya nem a póráz végére született!” – bár a legtöbb gazda ott érzi biztonságban kedvencét.

JÖVŐKÉPEM

Jövőképemben az embereknek módjuk nyílik arra, hogy mielőtt kutyát szereznek, megismerhessék önmagukat és saját igényeiket. Teljes képet kapjanak egy társállat tartásának felelősségéről, az állatról való gondoskodás feltételeiről, nehézségeiről, a kapcsolat kialakításának lépcsőfokairól. Így társállatot mindezek tudatában vállalnak vagy épp nem vállalnak. Döntésükben tudatosak, magabiztosak és elkötelezettek.
A társállat tartás kapcsán felmerülő kérdéseiket, problémáikat hiteles szakemberekkel tudják megosztani, akik nem a problémára fókuszálva, hanem a rendszer egészére rálátva tudnak hatékony segítséget nyújtani a változtatásban, változásban.

MIBEN HISZEK

Hiszem, hogy ha az emberekkel asszertíven kommunikálunk, nyitottá válnak olyan információkra is, melyekről még nem hallottak vagy ellentétben áll az eddigi hitrendszerükkel. Hiszem, hogy a kutya ajtó lehet gazdája és családja számára az egyre tudatosabbá válás útján.
Hiszem, hogy az általam kidolgozott és folyamatosan fejlesztett programcsomagok új, de emészthető szemléletmód váltást, egy más fajta szemüvegen keresztüli látásmódot hoznak életünkbe. Hiszem, hogy a paradigma váltással nem csak a kutyát értjük meg és tudjuk valóban kutyaként elfogadni, hanem önmagunkat és embertársainkat egyaránt.

ÍGÉRETEM

Minden programom gazdák százainak segít. A tréningek, tematikák a gyakorlatban kipróbált, sikeres módszerek, melyeket pontosan betartva a siker bekövetkezik.

A programokban résztvevők tudatosabbá, elfogadóbbá, magabiztosabbá válnak a kutyához való viszonyuk tekintetében.
A kutyák, a gazda által adott keretek megtartó biztonságában nyugodtabbá, kontrollálhatóbbá válnak. Így a gazdák egyre több és több közös aktivitással színesíthetik életminőségüket.

MUNKÁM

Célom, hogy több évtizedes, széleskörű tudásommal és tapasztalatommal professzionális segítséget nyújthassak mind a kutyára vágyó, mind a már kutyát tartó gazdiknak és kutyusaiknak.

Hiszem és tapasztalom, hogy a kutyák sokszorosan intelligensebbek mint ahogyan azt gondoljuk, és mindamellett, hogy tisztelnünk kell kutyalényükből adódó igényeiket, a szocializációjukat és gazdájukkal való kiegyensúlyozott kapcsolatukat tökéletesen fel lehet építeni intelligenciájukra alapozva. A saját magam által kidolgozott, rendkívül hatékony korai fejlesztés és a Láthatatlan Póráz Módszer Program segít ebben.

Birtokában vagyok a ma ismert leghatékonyabb kutya-és humán oktatási technikáknak. Az elmúlt 20 év alatt számtalan tanfolyam, tréning és szeminárium résztvevője voltam. Kutyaiskolákon oktatóként és magánórák alkalmával több száz gazdát és kutyáját segítettem megérteniük egymást. Elengedhetetlenül fontosnak tartom a szakmai kutatások folyamatos figyelemmel követését. A kinológiai tudományok mellett hasonló elhivatottsággal képzem magam a humánpszichológia, a felnőttoktatás és coaching területén is. Így tudásomat és tapasztalatomat a felmerült problémák megoldásának érdekében a leghatékonyabb módon tudom átadni számodra.

Hiánypótló szolgáltatásaim széleskörűek, hiszen a megfelelő kutya kiválasztásától kezdve, a kölyök felnevelésén, az aktìv mindennapokon és a viselkedésproblémák gyógyításán keresztül professzionális segítséget nyújtanak a problémák számtalan árnyalatára. Nyugodt, pozitív energiámmal messzemenőkig támogatni tudlak, hogy higgy magadban és a kutyáddal elérhető sikereitekben. Elhivatott vagyok abban, hogy megmutassam neked, a problémák megoldhatóak, a lépések elsajátíthatóak, a célok elérhetőek.

FILOZÓFIÁM

Számomra a gazdák, a kutyák és a megértés a fontos.

A kutyák egyre több helyen már a család részei, de nagyon fontos, hogy megértsük ettől ők még kutyák. Így a legtöbb emberi viselkedés és következtetés érthetetlen számukra. Amikor a kutyát behozzuk az emberi világunkba, azon nyomban elvárás hegyeket támasztunk vele szemben és azt gondoljuk, hogy csupán azzal, hogy szeretjük, boldoggá tesszük kutyánkat. És itt kezdődnek a problémák, hogy a kutya valódi igényeit nem ismerjük és nem elégítjük ki. Így rövid időn belül kiegyensúlyozatlanok, zavartak és boldogtalanok lesznek.

Legyen szó bármilyen kérdésről, elakadásról, a megoldások esszenciája a bizalom és egymás kölcsönös tiszteletének kialakítása a kiegyensúlyozott gazda-kutya kapcsolatért. Tiszteletet és bizalmat megismeréssel, elfogadással és tudatossággal lehet építeni. A kutyád egész nap figyel téged és a szakértőddé válik. Ha nem jól kommunikálsz, ha nem szentelsz időt kutyád megismerésére, a problémák szépen lassan jelentkezni fognak…

A kutyák vélt viselkedésproblémája megoldható a tanítással felépített és következetesen fenntartott, biztonságot adó keretekkel,  megfelelő mozgással, kontroll tanításával, (ön)kontroll gyakorlásával és azzal, ha a kutyánkat a kutya számára is jól szeretjük. Miután mindezt biztosítottuk kutyánk számára, ő újra az a tökéletes és boldog kutyus lesz, akire mindig is vágytunk.

Ha rászánod az időt, hogy megértsd kutyád valódi igényeit és megtanulod, hogyan biztosítsd számára mindezt, hidd el, mind te, mind a kutyusod sokkal boldogabbak lesztek!

A “LÁTHATATLAN PÓRÁZ”

A Láthatatlan Póráz Módszer és Program arról szól, hogy kutyánkat elsősorban szavainkkal, mozdulatainkkal tudjuk irányítani, ne a pórázt rángatva húzzuk, vonjuk őt, ne kelljen kiabálnunk vele. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy tanuljunk kutyául, megértsük, a kutyánknak mi a fontos és elfogadjuk, hogy a változáshoz előbb változtatnunk kell. Mindebben nagy segítségünkre lehetnek a „Láthatatlan póráz” program paradigmaváltó gondolatai.

A Láthatatlan Póráz Módszert 20 évnyi tapasztalat és a 2013-ban, Londonban töltött 8 hónap alatti megfigyeléseim, ötleteim alapján dolgoztam ki, ahol családok kölyök és felnőtt kutyáival foglalkoztam és viselkedésproblémás kutyákat rehabilitáltam nagy sikerrel.

ERŐSSÉGEM,

hogy segítsek önmagad megismerésében és ez által a megfelelő kutya kiválasztásában,
a tökéletes kutya nevelésben, és
a kibillent gazda – kutya kapcsolatok megjavításában.
Ezt leírni egy mondatban nagyon egyszerű, ám a kivitelezéshez nagyfokú szakmai alázat, nyitottság, széles látószög, stratégiai gondolkodás, rengeteg háttértudás, tapasztalat és mindennapi elhivatott kutatómunka szükséges.

De tudod mit, hiába mindez, a sikerhez nem vagyok elegendő. Te is kellesz! A változásban maximálisan segítelek, támogatlak, de a döntéseket neked kell meghozni, az úton neked kell végigmenni. Viszont garantálom, akármi legyen is a kutyáddal kapcsolatos problémád, ha Te hozzáadod a saját részed, akkor segítségemmel úgy élvezheted a kutyáddal együtt töltött időt, ahogyan mindig is szeretted volna!

Szakmai életutam:

Röviden: 27 éve foglalkozom gazdák és kutyák oktatásával.

Hosszabban:

2017- Integrál Akadémia, integrál pszichológia szak

A kutya az ember mellett az évezredek alatt olyanná formálódott, amilyen maga az ember. Most épp viselkedésproblémás, testi és lelki beteg. Mint mi. Minden nap küzdök az ellen, hogy a kutyát, legyen bármilyen is, önmagáért hibáztassuk. A döntés mindig az emberé, azaz a miénk. Tehát a felelősség is. Az Integrál Akadémián egy teljesebb ember- és rendszerképet keresek, értést a világ működésére, és lehetőséget önmagam tovább fejlesztésére. Mindezen itt megszerzett tudásomat integrálni fogom a munkámban, hogy segíthessem a hozzám fordulókat abban, amit a kurzusokon, képzéseken ők maguk keresnek.

2017 ősz, Mindfulness tanfolyam

Elvégeztem Horváth Ágnes, mindfulness oktató 8 hetes tanfolyamát. Sok felismerést hoztak számomra az alkalmak. Egyrészt láttam, hogy mi minden az ami már a gyakorlásaim által a gondolkodásom, világlátásom részévé vált, másrészt ráláttam megannyi lehetőségre, melyben fejlődhetek. Sok mindenre – amit régebb óta magaménak éreztem és mint érték, szemlélet magam is átadom az ügyfeleimnek- szavakat, mondatokat, kifejezéseket kaptam itt.

2017 elindultaA Láthattalan Póráz Módszer megújult weboldala

Kurzusaim személyesen Gödöllőn és Budapesten, online az ország bármely pontjáról elérhetőek.

2017. Mesterelme csoport

A Szuper Tréner Mesterelme csoport a vizsgázott trénereknek egy olyan VIP csoportja, ahol azok kapnak további segítséget, akik a kutyás szolgáltatások piacán akarnak érvényesülni. Inspiráló, motiváló, beindító és erőt adó egész napos találkozások, ahonnan mindenki számtalan ötlettel és bátorsággal, lendülettel tér haza. A munkát a személyes találkozók között is folytatjuk.

2016. T.Harv Ecker: Millioner Mind Intensive, München

T.Harv Ecker, Millioner Mind Intensive, 3 napos tréningje Münchenben.

Eckernek magyarul is megjelent A milliomos elme titkai című könyvét az általános iskolákban kellene oktatnunk. A pénz kezeléséről és a pénzről való egészséges, személyiséget építő gondolkodásmódról szól. A személyes, 3 napos tréning bár a könyvben foglaltakra alapoz, mégis sokkal több. Életem egyik meghatározó élménye volt.

A könyvből:

„E könyv a tudatosságod fejlesztését szolgálja. A tudatosság azt jelenti, hogy megfigyeled a gondolataidat és a tetteidet, hogy a jelenben hozott, valódi döntéseid alapján cselekedj, ne múltbéli programjaid alapján. A lényeg, hogy a magasabb éned reagáljon, ne a félelmen alapuló „alacsonyabb” éned. Így érheted el, hogy a maximumot hozd ki magadból, és beteljesíthesd a sorsodat.”

Képek a 3 napos Müncheni tréningről:

„Tudnod kell azt is, hogy ennek az átalakításnak a lényege nem csak téged érint személyesen, hanem az egész világot. Világunk nem más, mint az azt alkotó emberek tükörképe. Ahogyan minden egyes ember tudatossága nő, úgy növekszik az egész világ tudatossága – a félelem helyét a bátorság, a gyűlöletét a szeretet, az ínségét a bőség veszi át.

Ezért mindnyájunk feladata, hogy nagyobb tudatosságra tegyünk szert, és így egyre több tudatossággal járuljunk hozzá a világ egészéhez.

Ha a világot szeretnéd formálni valamilyen módon, kezdd azzal, hogy először magadat formálod olyanná. Ha jobbá akarod tenni a világot, tedd jobbá önmagadat. Ezért gondolom úgy, hogy te is köteles vagy kihozni magadból a maximumot, hogy bőségben és sikerekben élhess; mert így segíthetsz másokon, és építően járulhatsz hozzá a világ fejlődéséhez.”

T.Harv Ecker

2016. Párkapcsolati coach, face to face tréner képzés I.-II.

A kutya-gazda kapcsolatot kutatva és segítve sokszor szembetalálom magam a gazda önmagával kapcsolatos – és/vagy a gazda és családja közötti – konfliktusával. Nincs dolgom ezen konfliktusokkal foglalkozni, mégis hatással vannak a munkám folyamatára és eredményére. Így mindenképp szerettem volna rálátással bírni a kapcsolatok és párkapcsolatok működéseire. A kapcsolatokban az emberi viselkedésre és a problémák megoldásaira.

Ádám képzésén ezt maximálisan megkaptam és még ennél többet is. Látom, hogy a kutya-gazda kapcsolatok és a párkapcsolatok működéseiben rengeteg párhuzam található. Ahogyan azt a kutyák és gazdáik esetében is vallom, hogy nincs menthetetlen eset, a párkapcsolatoknál is ez a helyzet.

Minden kapcsolat megmenthető és minden helyzetből van kiút, a kérdés az, hogy akarunk-e érte tenni. Ha igen, kérjünk segítséget és álljunk bele a munkába. 

2015. Asszertív kommunikációs és Prezentációs képzés

Asszertív kommunikációval már korábban is foglalkoztam, könyveket is olvastam a témában, ám mindig jó a tudást felfrissíteni vagy újat tanulni. 2015 őszén végeztem el Pintér Tamás tréner vezetésével az Asszertív kommunikációs, majd kicsivel később a Prezentációs képzést. Tamás vérprofi tréner, a képzéseknek mind a színvonala, mind a tartalma maximálisan kielégítő. A képzések nagyon jó hangulatúak és kellő teret adnak az elsajátítandó készségek gyakorlására. 

Az asszertív kommunikáció elengedhetetlenül fontos az ügyfelekkel való hatékony munkámban. Legtöbb esetben a gazdik hitrendszerét és akár évtizedek óta berögzült rossz szokásait kell felülírnunk, melyek sokszor igen nehezen mennek. Ha ekkor kényszerítve vagy nem meghallgatva dolgozunk a gazdival, az hatalmas hiba. Hiába akarunk jót, a meg nem értés belső konfliktust szül a gazdiban és nem szívesen folytatja a tréninget. Épp ezért elvárható alapvető tudás egy tréner részéről az értő figyelem és a nyertes-nyertes érzés megteremtése, mert ettől a gazdi szárnyakat kap!

A Prezentációs képzés is jó pár új információval szolgált előadásaim élvezetesebb megtartásához.

2015- 2016. Coach és tréner képzés

2015. “Én a Szuper Tréner” országos kutyaoktató képzés elindítása Gödöllőn

Szakmai sikereim egyik csúcsának tartom és végtelenül büszke vagyok az általam életre hívott és nagy népszerűségnek örvendő „Én a Szuper Tréner” kutya- és gazdaoktató képzésre. A 2015. óta, évente kétszer, tavasszal és ősszel induló csoportokban a színes elméleti órák mellett saját kutyás gyakorlaton is részt vesznek a hallgatók. A résztvevők életük egyik, de sokan a meghatározó élményeként emlegetik a képzést, ami mindvégig nagyon jó hangulatban telik. Többen a képzés végeztével vállalkozást indítanak. 

2013-2014. Kutyaiskola, Makó: Csoport- és Oktatóképzés vezetés

Kis László, – Makón több mint 25 éve kutyaiskolát vezető barátom –  kérésére 2013. telén, előbb csoportokat vezettem, majd 2014. tavaszán a csoportok mellett már egy csapat oktató jelölt gazdinak tartottam oktató képzést. Fárasztó, de egyben inspiráló elméleti, saját kutyás gyakorlati és csoportvezetési órák zajlottak hétvégente.

2013. London

2013. január elején érkeztem Londonba. Egy hónap múlva már a képen is látható Poppy kutyus trénere voltam. Ajánlásra márciustól már egyre több Notting Hill-i család kutyájával foglalkoztam. Szakmai elhivatottságom eredménye, hogy Londonba érkezésem után 3 hónappal a Prime Minister (Miniszterelnök) egyik barátjának a házához volt kulcsom, az ő kutyusuk Sparky.

Itt Londonban, a kölyökkutyákkal végzett munkám során dolgoztam ki a „Láthatatlan póráz” programomat, ami nem csak a kölyökkutyák, hanem bármilyen kutya nyelvén szól és csodálatos kapcsolatot épít gazda és kutya között.

Arról, hogy ki mindenkinek köszönhetem, hogy ez a londoni projekt létrejöhetett a könyvemben írok bővebben.

2012 – 2017. A Dog Fitness, mint vállalkozás alapítása

A Dog Fitnesst, mint márkanevet és vállalkozást, még 2012. őszén álmodtam meg Magyarországon. 2013. januártól – szeptemberig, 8 hónapot Angliában, Londonban dolgoztam, ahol szakterületemmé a kölyökkutyák korai fejlesztése és a viselkedésproblémás kutyák rehabilitálása vált. Munkám során kifejlesztettem a “Láthatatlan póráz” programot és 2013. őszétől már ismét itthon dolgoztam.  Viselkedésproblémás kutyák rehabilitálása, panzió, sétáltatás, csoportvezetés, egyéni tréning szerepelt a szolgáltatásaim között, 2015-ig.

2012.  Wiesner Edit mester coach: Executive Coaching képzés

A coaching óriási segítségem abban, hogy a változásra kész gazdát segítsem a célok megtalálásában és az elakadásokban való továbblendülésben. Ezt a képzést nem fejezetem be, mert sajnos a vizsga előtt, de Londonba költöztem.

2012. Manhetz József: Nyilvános beszéd és retorika kurzus

Egy újabb képzés az előadói készségem javítására. Manhertz József csoportjába csak „kihalásos alapon” lehet bekerülni. Nem hiába, mert szűk csoporttal profi fejlesztői munkát végez.

2011 – 2012 Vezetői Kerekasztal tudatformáló és önismereti kurzus I-II.  (Vezetői menedzsment)

2011 – Domján László: Agykontroll (Silva Mind Controll)

Ez a tanfolyam is nagyon sokat segített abban, hogy még inkább el tudjam sajátítani a gaza és az egyes kutya hullámaira való ráhangolódást, beleérzés képességét. Munkám során amikor kutyákkal és gazdikkal dolgozom, persze nem szó szerint, de szinte majdnem, belebújok a bőrükbe és az ő érzéseiken, szemüvegükön keresztül tudom látni a világot. Így a problémáikat, szorongásaikat, félelmeiket is képes vagyok érezni. Ettől tudok még hatékonyabban a nyelvükön szólni mind a gazdinak, mind a kutyának.

2009 – 2010 OKJ-s képzés, Budapest – Kutyakiképző

Országos Képzési Jegyzék
Bizonyítvány száma: KKÉ-108/2/2010

2009 -2011 Kutya – gyerek kommunikációs tréner

A kutya-gyerek kommunikációs tréninget Halász Árpád fejlesztette ki, melynek 2009 és 2011 között oktatója voltam és bemutatkozó kivonatát így fogalmaztam meg:

Egy interaktív óra, amit kicsi óvodás gyerekektől kezdve az idősekig mindenki nagyon élvez, egyrészt a játékos, élményekkel teli tanulásnak, másrészt az egyértelmű, életmentő mozdulatoknak köszönhetően. Az egyébként nagyon komoly téma viccesen, történetekkel fűszerezve hangzik el, természetesen az adott korosztály számára érthető módon. A foglalkozásokon az oktatók saját, jól szocializált, képzett, egészséges kutyáikkal mutatják be a kutya testjeleit és néhány vicces trükköt.

2008 – 2012 Animalfilm: Állatkoordinátor asszisztens és tréner

Halász Árpáddal állatokat képeztünk mozifilmekhez, reklámokhoz, dokumentum és ismeretterjesztő filmekhez, színházi előadásokhoz. Az állatok: kutyák, macskák, kis rágcsálók, rovarok, hüllők, madarak, házi állatok, vadállatok voltak. Örömömre szolgál, hogy megmutathattam a klikkeres tanítás világát mind kutya, mind macska és egyéb állat tanításában, melytől lendületet kapott a forgatókönyvekbe írt állatszereplők sokszínűsége,a feladatok száma és minősége is. A háttér tréningek és a forgatások alatt is rengeteget ötleteltem és tanultam az egymásra épülő lépések technikájáról, és a villámgyors tanításról.

Ismertebb filmek, melyekben dolgoztam:

2011 The Door/Az ajtó

Rendező: Szabó István
Sztárok: Helen Mirren, Martina Gedeck
Állatok: kutyák, macskák, galambok

2011 The Borgias/A Borgiák

Rendező: Neil Jordan
Sztárok: Jeremy Irons, François Arnaud
Állatok: kutyák

2011 Asterix and Obelix: God Save Britannia/Isten óvja Britanniát

Rendező: Laurent Tirard
Sztárok: Gérard Depardieu, Edouard Baer
Állatok: kutyák

2010 The Rite/A rítus

Rendező: Mikael Hafström
Sztárok: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue
Állatok: 40 macska

2010 In the Land of Blood and Honey/A vér és méz földjén

Rendező: Angelina Jolie
Állatok: kutya

2010 The Eagle /A sas

Rendező: Kevin Macdonald
Sztárok: Channing Tatum, Donald Sutherland
Állatok: kutyák és háziállatok

2009 The Pillars of the Earth/Katedrális

Rendező: Sergio Mimica-Gezzan
Sztárok: Donald Sutherland, Ian McShane
Állatok: kutyák és háziállatok

2008 – 2012  Gödöllői Kutyasport Központ: Menedzser és vezető oktató

 • Megalkottam a kutyaiskola új nevét és logóját (itt balra), amire azóta is különösen büszke vagyok. Felépítettem az új, felhasználóbarát honlap vázrendszerét és feltöltöttem tartalommal. (A logót testvérem, Dömötör Mihály öntötte végleges formába, a weboldal technikai részét szakember készítette)
 • Kidolgoztam a kutyaiskola oktatási stratégiáját, bevezettem a Korom Gábor alapította Tükör módszert az iskolára.
 • Csoportos foglalkozásokat és egyéni tréningeket tartottam.
 • Kidolgoztam és vezettem az oktatók továbbképzését.
 • Vezettem a problémás viselkedésű kutyák rehabilitálását, kedvelt területem a félős és domináns agresszív kutyák szocializálása volt.
 • Koordináltam az alap, közép és felsőfokú Tükör kutyaiskolai csoportok vezetését és részt vettem a Tükör tanfolyami metodika fejlesztésében.
 • Önismereti és kinológiai tréningeket vezettem a kutyaiskolai csoportokban résztvevő gazdáknak.
 • Vizsgákat, versenyeket, rendezvényeket szerveztem.

2007 – 2008 Magyar Állatotthonok Országos Szervezete: Elnök

 • Stratégia, logó, arculat, szervezeti működés kidolgozása
 • Krízis menedzsment és szervezetek közötti mediáció
 • Adománygyűjtés és az adományok elosztásának koordinálása
 • Rendezvényszervezés

2006 – 2007  K3 Kinológiai Egyesület, Népszigeti Kutyaiskola: Kiképzésvezetői és klikker tanfolyam

Oklevél száma 2006/123

2006 – 2007 Magyarországi Ebtenyésztők Országos Egyesülete, Budapest: Kutyakiképző és kiképzésvezető

Oklevél száma NO.006

2006-ban, 27 évesen vettem részt Ekard Lind, Professzionális kutyakiképzés szemináriumán, Jászberényben

Ekard Lind nagyon érdekes, kutyával együtt táncolás és engedelmességi képzési technikákat tanított nekünk. Kétségtelen, mindezt olyan magas fokon űzte, ami csak tudatos, fejlett és áramvonalasan összeszokott gazda-kutya kapcsolatban valósítható meg. Nem elvárásokkal volt a kutyái felé, hanem elmagyarázva segítette őket a megértésben.

2006-ban, 27 évesen indultam az Országgyűlési választásokon, a Zöld Párt színeiben, mint országgyűlési képviselőjelölt.

27 évesen, 2005 és 2006 között jártam az International Business School, akkoriban rendkívül újnak számító szupervízió és coaching képzésére

Ez a másoddiplomás képzés életem és személyes fejlődésem egyik meghatározó mérföldköve volt. A szupervízió elképesztő mélységekbe vitt le, a technikák darabokra szedtek – ami igen csak rossz, elveszett érzés volt hónapokig –  majd lépésről lépésre raktam össze új énemet. Mire ide eljutottam, egy nyugodt, mély tónak éreztem magam és megtanultam az értő figyelmet. Óriási kincs.

2005-ben, végeztem el a Partners Hungary Alapítvány– “Nők a közéletben” több hónapos képzését, Egerben.

2004. Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Tengelic – Creative ideas to raise the necessary finance (Kreatív ötletek az anyagiak előteremtésére – állatotthonok számára)

2003 – 2006 között, 24-től 27 éves koromig, a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Környezetvédelmi tanácsadó testületének voltam Tanácsadó Testületi tagja

2003-ban, 24 évesen végeztem el a Partners Hungary Alapítvány Mediációs képzését

Ezen a képzésen megtanultam megérteni egymástól ellenkező nézőpontokat, segíteni a konfliktusban állók nyertes-nyertes megállapodását.

2002-ben, 23 évesen vettem részt és végeztem el a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány Non-profit kollégium képzését, Balatonszemesen

1999 – 2004 Szegedi Tudományegyetem, Budapest – Kommunikáció, public relations szak

A kommunikációs egyetem, bár látszólag távol áll az állatoktól, kutyáktól, mégis nagyon nagy hasznát vettem az ott tanultaknak. Sok jó tanárunk volt akiktől életre szóló látásmódokat, hozzáállásokat tanultunk.

A rádiózást tanító férfi – akinek sajnos már nem emlékszem a nevére – egy végtelenül humánus ember volt, imádtuk. Az egyik nagy értéke a sok közül az volt, hogy a vizsgán arra volt kíváncsi amit tudtunk és nem arra amit nem. Ez ritka.

Egyszer mesélt egy történetet, amely végtelenül tanulságos lehet bárki számára:

Egy nap a kislányunk miután hazaértünk, egy rajzot vett elő a táskájából, nekem adta és azt mondta, ezt nekem rajzolta. Kezembe vettem a rajzot amin egyből látszott, hogy az nem lehet az övé: színgazdag, aprólékosan, pontosan kidolgozott részekkel. Ledorongolhattam volna, hogy hogy képzeli, ezt nem is ő rajzolta és egyáltalán kié ez a rajz… de nem tettem. Gondolkoztam egy pillanatig… majd megköszöntem neki, hogy nekem adta. Viszont azt is mondtam neki, hogy mi lenne, ha az Édesanyának is rajzolna egy ilyet? Upsz, nagy illetődöttség volt a reakció, de biztattam, hogy menjen csak be a szobájába, ott van minden rajzfelszerelése és vesse bele magát…

Fél óra múlva, mikor benyitottam, nyelve kidugva elmélyülten dolgozott, engem észre sem véve. Hagytam.

Másfél óra munka után, kilépett a szobájából, félszegen odajött hozzám és megmutatta az elkészült művet. Én néztem, nézegettem – a hazahozotthoz képest – ákom-bákom képet majd annyit mondtam neki: Nekem ez a rajz sokkal jobban tetszik, mint a másik! Vigyük be és add oda Anyának! Azt az örömöt és boldogságot nem tudom átadni, ami akkor kiült az arcára. Talán az adja vissza az akkori érzelmeit leginkább, hogy a kislányom ma rajz- és képzőművész 🙂

1999 RSPCA, Zebegény – „Tégy a változásért”

Az angliai királyi állatvédő szervezet tanfolyamán megtanultam projektben gondolkodni, hatékonynak lenni, minőségi munkára törekedni. Mind a képzés, mind az oktatók szintén nagy hatású, meghatározó élményt jelentettek.

1999–2008 Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesület: alapító, elnök

20 évesen

 •  megalapítottam az állatvédő egyesületemet, melyre gyerek korom óta vágytam.
 • Kidolgoztam a szervezet stratégiáját, arculatát, logóját, weboldalának tartalmát. A logót rajzom alapján testvérem készítette, mint ahogyan az Egyesület összes kiadványát is az évek során.
 • Elláttam a marketing és PR menedzsment feladatokat, kialakítottam és ápoltam a szakmai kapcsolatokat.
 • Befogtuk a kóbor, sérült állatokat, rehabilitáltuk és örökbe adtuk őket.
 • Szám szerint több mint 2000-et.
 • Elláttam a szervezet teljes körű adminisztrációját (az utolsó években már alkalmazott végezte).
 • Asszisztensi feladatokat végezetem az állatorvosi kezeléseknél és műtéteknél.
 • Eljártam az állatkínzási esetekben.
 • Adományokat szereztem, önkénteseket koordináltam.
 • Állat-asszisztált aktivitást vezettem az idősek otthonában.
 • Állatvédelmi rádióműsorban tájékoztattunk az állatmentéseinkről.
 • Teljes körű ISO minőségirányítási rendszert dolgoztam ki (szakember vezetésével).

A szervezetet és munkánkat sok-sok önkéntes és szimpatizáns segítette.

1998–1999 Kutyakozmetikus – OKJ-s képzés

Országos Képzési Jegyzék KK-33/1999

20 évesen

elvégeztem a kutyakozmetikai képzést. Az vezérelt, hogy az akkoriban elérhető összes kutyával kapcsolatos tanfolyamra elmegyek. Mindent akartam tudni a kutyákról. És milyen jól tettem, mert a megszerzett tudásom és a tapasztalatom a mai napig szükséges és nagyon hasznos. A kutya kozmetikája számomra az „egészségügyi” kozmetikát jelenti. Alapvető probléma az, ha a kutya a kozmetikai asztalon „éli az életét”.

Anno már a képzés alatt éreztem, hogy nem az én asztalom a kutyák fazonra nyírása. A nap végére a könyökhajlatomból csipesszel szedegetett szőrszálak végképp utat mutattak más felé. Óriási élmény volt viszont Dr. Bíró Andortól hallgatni a kutya anatómiát, betegségeket és kiképzést. Mutatott állatorvosi egyetemi videó felvételeket tetanuszos és veszett kutyáról is, melyek borzalmasak voltak, de más úton elérhetetlen tapasztalást adtak.

1997–2002 Senator Kutyaiskola: alapító és oktató

18 évesen,

miután elvégeztem a Népszigeti kutyaiskola kiképzésvezetői tanfolyamait megnyitottam – az akkori autómról elnevezett – Senator kutyaiskolámat. A arculatot, ötletem alapján testvérem kivitelezte. Édesanyám áldozatos segítségével sikerült területet találnunk és vennünk egy csinos raktárkonténert és egy komplett agility pályát. Engedelmességi, agility, nyomkövetés foglalkozásokat vezettem és nyaranta részt vettünk kutyás táborokban.

1995, 1996 K3 Kinológiai Egyesület, Népszigeti kutyaiskola: Kutyakiképző és kiképzésvezető tanfolyam

Oklevél száma: 35/1995

16 évesen

nagy álmom valósult meg. Édesapámnak köszönhetően, az akkor már 2,5 éves dobermannommal, részt vettem a Népszigeti Kutyaiskola egy hetes nyári Kutyakiképző és kiképzésvezető tanfolyamán.  A képzés végén vizsgáznunk kellett a sárga diplomáért, melyet egy év múltán, újabb egy hetes tanulás végén kellett „megvédeni”. Sohasem felejtem, Dr. Kováts Zsolt előadásait – és azóta ügyfeleimnek is idézett – mondását: „A kutya dolgai nem az ember dolgai és az ember dolgai nem a kutya dolgai”. Nagy bölcsesség ez, melyet manapság teljesen figyelmen kívül hagyunk.

Dömötör Júlia és Kim, a dobermann 1993

14 évesen, az akkor 6 hónapos dobermanommal, Kimmel.

14 éves koromban

2 év, mindennapos sejt szintű vágyódás után végre megvettük törzskönyvi nevén Ambeck Kendét, ahogy én neveztem el, Kim-et, a kan dobermannt. A mindenem lett ő és a vele való foglalkozás.

1993-tól évekig jártam kutyaiskolába Kimmel Hódmezővásárhelyen és később Szegedre. Minél többet tudtam, annál többet akartam még tudni a kutyakiképzésről.

Dömötör Júlia és Kaszinó, 1991

Utcáról befogadott, tacskó kutyámmal, Kaszinóval, 1991-ben, 12 évesen.

10 éves koromtól,

az utcáról befogadott tacskó kutyámmal való foglalkozás mellett bújtam az akkoriban elérhető mindössze néhány kutyás könyvet és órákat töltöttem a kutyafajták képeinek nézegetésével, a leírásuk olvasásával. Aláhúztam, jegyzeteltem, csoportosítottam őket. Akkoriban mindenki a divatos és elterjedt német juhászkutyákat istenítette. Én nem. Összeírtam, hogy szerintem mely munkakutyák alkalmasak még mindazon munkára amit akkoriban úgy gondoltak csak a német juhászkutyák képesek teljesíteni. Eme gondolataimról írtam is egy kézzel írott levelet az akkor ismert, híres agility edző párosnak, akiknek jelentek meg cikkei kutyás újságban, hogy gondolják meg, nem csak a német juhász kutya létezik, hiszen számtalan más fajta is kiváló munkakutya, mégha Magyarországon illetve akkoriban általában kutyás szakmai körökben nem is igen ismenek el más fajtát igazán. Akkor elutasító választ kaptam, ám, ahogyan azóta számtalanszor az élet emgem igazolt. Újító gondolataimmal akkor is, azóta is megelőzöm a mindenkori közgondolkodást a kutyás szakmában.

Megttanultam mind a 400 kutyafajta nevét és azt, hogy milyen munkára szelektálták őket tenyésztésük során. Azóta e tudásom kissé megkopott, már csak 300-at ismernék fel biztosan. Ám ha a Szinák János – Veres István féle Kutyakalauzt vagy a Világ kutyái egyik vagy másik kötetét kinyitom, mind a kutyafajták, mind az akkori, külvilág elől biztonságos kutyás varázs-világomba „menekülés” emlékei felidéződnek bennem.